20081020

Brasilgo feijoada


Niri asko gustatzen zait plater batzuk prestatzea.
Brasilen, Feijoada plater nazionala da, eta orain lagun batzuk etorriko dira etxera eta guztiok jango dugu Feijoada ona!.
Lehenengo nik behar ditut erosi osagai denak: babarrun beltzak, arroza, azak, laranja, hainbat haragi mota(txerrikiA, behikiA, haragi lehorra eta abar...Gero, “pertences da Feijoada” izenez ezagunak: piperrak, tomateak, tipulak, baratxuriak, maniokako irina, gatza eta olioa.

Edateko limoia, garagardoa, azukrea eta “pinga” (azukre-kanaberaren alkohola)
Osagaiak erosi ondoren, bararazkiak txikitu egin behar dituzu, eta gero olioan frijitu behar dituzu.
Haragia ere txikitu baino lehen frijitu behar duzu, eta azak ere bai.
Lapiko batean bota behar dituzu haragiak, barazkiak,galtza eta haragi saldan egosi ordu bat.
Beste lapiko batean aza egosi behar duzu.
Hirugarren lapikoan arroza egosiko duzu..
Maniokako irina frijitu behar duzu poliki-poliki.
Laranjak xerratan txikitu behar dituzu.
Azkenik, platera prestatu behar dut arroz, aza, babarrun, haragi, maniokako irin, laranja xerra eta piper saltsarekin.

Aperitiboa “Caipirinha” da (“Neska baserritar txikia”): azukrea, limoiak, “pinga” eta izotz asko eta gero garagardoa eta Brasilgo kafea.
Feijoada dagoenenan, musika brasildarra zuzenean “Zamba” entzuteko oso ona da!!!

No hay comentarios: