20100531

Nire herriko ohiturak: asadoa


Argentinarrentzat ohitura berezia “el asado” da.
“Asado”a behiaren saihetsak dira brasa gainean erreta.
Gure etxean, lagunen etxean, jatetxean plater nagusia da.
Igande eguerdian familia osoa elkartzen da asadoa jateko eta normalean lagunen arteko bileretan ere “asado”a jaten dute. Festetan ere bai.
Garai batean burdinezko parrilla jartzen zuten lur gainean eta hortxe erretzen zuten janaria
Gaur egun ohitura horiek ez dira asko aldatu.
Tradizionalenek kanpoan egiten zuten asadoa eta orain “quinchoan” edo “parrillan”, baina teknika berdina da. Ez da zutik jaten. Eserita jaten da.
Asadoari laguntzeko oso gauza gutxi erabiltzen dugu: Ogi pixka eta entsalada (entsalada kriolloa: tomateak tipulak eta piperrak pikatu itzazu eta oliba-olioarekin eta limoiarekin gozatu. Ez ezazu gatza erantsi, zure bihotza ongi zaindu behar duzu eta.).
Eta azkenean gauza inportantena: Ardoa. Ardo beltza behar du.
Ardo asko edan!!! Eta zure bizitza oso ona izango da!!!!!!

No hay comentarios: